Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Column marc Net als Kim Jong-un

Misschien kent u die foto’s wel van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die zich tussen het volk begeeft. Het zijn altijd enigszins lachwekkende plaatjes: de leider die aanwijzingen geeft, de leider die iets test of de leider die naar iets kijkt. Om hem heen staan mensen die driftig noteren wat hij zegt en anderen die bewonderend naar hem kijken. De wereld weet dat de Noord-Koreanen honger lijden, maar desondanks zien we Kim Jong-un in overvolle supermarkten, met producten waar de meesten van zijn onderdanen alleen maar van kunnen dromen.
De foto’s zouden zeer komisch zijn, als de werkelijkheid niet zo treurig was.
Maar we moeten ons geen illusies maken; ook in onze vrije democratieën kun je je afvragen in hoeverre staatshoofden de werkelijkheid te zien krijgen. Zeker in monarchieën wordt alles uit de kast gehaald als koningen of koninginnen op bezoek komen.
Toegegeven, vroeger ging dat extremer. Koningin Juliana merkte eens op dat scholen en ziekenhuizen hetzelfde roken. Het duurde even voordat mensen begrepen waarom ze dat zei. Maar voor elk bezoek van Juliana aan een school of ziekenhuis was er een nieuw likje verf gegeven aan de ruimtes die ze ging bekijken. Beatrix introduceerde het werkbezoek, waarbij ze ‘onaangekondigd’ het land inging. Maar onaangekondigd betekende alleen maar dat pers en publiek het niet wisten. De bestuurders die haar ontvingen, wisten het natuurlijk wel en hadden op tijd de buurt die ze zou bezoeken laten opknappen. En zo gaat het nog steeds: koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontmoeten vooral mensen die vooraf speciaal naar de kapper zijn gegaan, hun beste pak hebben aangetrokken in een omgeving die kraakhelder is.
Het enige verschil is dat de royals van nu zich in hun privéleven ook ‘gewoon’ tussen de mensen bewegen, iets wat vroeger ondenkbaar was. W-A en Máxima wéten dus hoe een school normaal ruikt, hoe het er in een supermarkt aan toe gaat, hoeveel troep er op straat kan liggen en hoe bestuurders er op normale dag uit kunnen zien. Ik vroeg een oude dame eens wat zij vond van het bezoek van de koning aan haar straat. Dat bezoek kon haar niet zo veel schelen, maar hij mocht elke week komen. “Want dan blijft de buurt lekker schoon…”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren